De Engelse franchise

In deze blog zal ik toelichting geven bij een begrip die van belang is binnen jouw schadeverzekering, de ‘Engelse franchise’. Deze vrijstelling is niet altijd van toepassing op jouw verzekering. Soms wordt deze vrijstelling gebruikt als standaard maar het kan ook een optie zijn, dit verschilt per verzekeraar. 

Het begrip ‘franchise’, beter bekend als ‘vrijstelling’ is het bedrag dat jouw verzekeraar hanteert als een “eigen risico”. Dit betekent dat de verzekering het schadebedrag niet 100% terugbetaalt en verwacht dat je zelf een deel van de schade vergoedt. De berekening van de vergoeding komt neer op: kosten – vrijstelling = vergoeding. De vrijstelling is niet altijd een vast gegeven en staat per polis of schadesoort in de polisvoorwaarden. Het kan bestaan uit een vast bedrag of een variabel bedrag die afhangt van indexcijfers, hierop dieper ingaan is minder relevant. 

De ‘Engelse franchise’ werkt iets anders dan de meeste klassieke vrijstellingen. Namelijk, als de schade meer bedraagt dan de vrijstelling dan wordt de schade volledig terugbetaald door de verzekeraar. Met andere woorden hoef je dus zelf niets te betalen als de schade groter is dan de vrijstelling. 

Het verschil tussen de ‘klassieke franchise’ en de ‘Engelse franchise’ valt simpel uit te leggen met een voorbeeld: Stel, er is een verzekerde schade van €1000, in de polis is de ‘klassieke franchise’ begroot op €500. De verzekering vergoedt dus 1000 – 500 = €500. Als dezelfde schade zich zou voordoen met een ‘Engelse franchise’ dan krijgt de verzekeringnemer het volledige bedrag terug. De schade is namelijk groter dan de vrijstelling. 

Dit klinkt natuurlijk mooi maar het is niet gratis. Zoals bij alle verzekeringen moet je zelf de afweging maken of het de prijs waard is tegenover de kans dat je schade oploopt. Als je iemand bent die vaker kleine schade veroorzaakt dan is een ‘Engelse franchise’ natuurlijk een nadelige optie. Denk je aan je brandverzekering, dan kunnen de bedragen van schade natuurlijk al snel oplopen en is een Engelse franchise misschien wel een betere optie. 

De optie voor een ‘Engelse franchise’ heeft bij elke polis en verzekeraar een andere kostprijs. Zoals bij alle verzekeringen moet je de kans op risico rationeel afwegen tegenover de kost. Voor vragen en verdere toelichting van een mogelijke ‘Engelse franchise’ binnen jouw verzekering kun je terecht bij jouw verzekeraar. Indien je hier met ons eens over wil spreken mag u gerust een mail sturen naar info@markt54.be, wij hebben de expertise in huis.

Nog wat bedenktijd nodig? Ga dan nog snel eens naar de tentoonstelling ‘universus’ van Johan Tahon in het MOU Museum. Wist je dat de naam van de tentoonstelling een werk is van Johan Tahon? Stad Oudenaarde kocht het en plaatste het op de kleine markt voor de bibliotheek. Het bronzen beeld staat bij de Oudenaardisten beter bekend als ‘de snottebel’. Nog tot 7 november heb je de kans om deze tentoonstelling te bezoeken. Voor meer info en tickets kun je terecht op http://www.mou-oudenaarde.be/universus.html.

Tot de volgende blog!

Bart

Meer Blogs

Word lid van onze familie!

Bedankt voor uw vertrouwen en welkom bij onze familie!