De brandverzekering, verplicht of niet?

Voor velen zal de brandverzekering wel bekend zijn maar wat zit hier nu eigenlijk in en is dit ook verplicht? In deze blog proberen we enkele zaken van de brandverzekering kort te verduidelijken.

De brandverzekering is een verzekering die jouw woning financieel beschermt tegen allerlei risico’s zoals – logischerwijs – een brand maar eigenlijk nog voor veel meer. Andere voorbeelden zijn: een ontploffing, blikseminslag, aanrijden door een transportmiddel, het omvallen van een boom, storm, sneeuw- of ijsdruk op daken, hagel, natuurrampen en zo verder. Het is dus een relatief uitgebreide bescherming en dit is nog maar de gemiddelde basis. Veel verzekeringen bieden een uitgebreidere dekking via de brandverzekering. Zo worden ook kosten vergoed die gemaakt worden naar aanleiding van een gedekt schadevoorval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van het huren van een kamer nadat jouw huis onbewoonbaar geworden is door brand. Specifiek kun je altijd jouw vragen stellen aan jouw verzekeraar.

Naast basisdekkingen worden er ook vaak andere mogelijkheden geboden om nog extra risico’s te verzekeren. Veel verzekeraars bieden binnen de brandverzekering extra bescherming in het kader van diefstal (uit de woonst) & rechtsbijstand. De brandverzekering is dus beduidend breder dan de naam zou doen denken, daarom is deze verzekering ook wel gekend als de woningverzekering.

Is deze brandverzekering dan verplicht in België? Neen, in het Brussels gewest of als het gaat over de eigen woning die u niet verhuurt dan is deze verzekering niet verplicht in de huidige wetgeving. Als het gaat om huren of verhuren is het wel verplicht in Vlaanderen om een brandverzekering af te sluiten. Toch zijn ongeveer 95% van de eigenaars verzekerd onder een brandverzekering. Een voorbeeld maakt duidelijk waarom; u koopt een woning, in veel gevallen maakt u gebruik van een lening en gaat het ook over grote bedragen. Wanneer u de lening hebt afbetaald en het huis volledig van u is loopt u het risico dat uw eigendom teniet zal gaan door een schadevoorval. Zonder tussenkomst van een verzekering bent u uw geld en huis dus jammerlijk genoeg kwijt. De woningverzekering dient ervoor om u in te dekken tegen dit verlies.

De vraag of het een goed idee is om een brandverzekering af te sluiten is dus door uzelf te beantwoorden. Wij kunnen enkel het voorbeeld van de overstromingen die ons land midden juli geteisterd hebben aanhalen. Niemand had dit zien aankomen en het moet verschrikkelijk zijn voor al de getroffen mensen. Goed verzekerd zijn geeft dus een bepaalde zekerheid als het onverwachte zich toch voltrekt.

“Een duur verzekerd risico zal een dure verzekering met zich mee brengen” lijkt een logische redenering maar dit is gelukkig niet het geval. Dankzij het massaal onderschrijven van deze verzekering (en de voorzichtigheid van de mensen) kan een brandverzekering op basis van een risicoformule relatief goedkoop aangeboden worden. Een gemiddelde brandverzekering (voor een gemiddeld risico) komt ongeveer uit tussen 500 tot 650 euro per jaar. Het is natuurlijk wel zo dat hoe meer je laat verzekeren hoe hoger de prijs zal zijn. Het kan nooit kwaad om uw brandverzekering eens door te lichten met uw verzekeraar zodat je correct verzekerd bent op het moment dat het nodig is.

De brandverzekering is dus een belangrijke verzekering om je te beschermen tegen een uitgebreid gamma van financiële risico’s die de woning kan ondervinden, vandaar zoals eerder vermeld ook wel de woningverzekering genoemd. Het beschermt dus een van de grootste financiële risico’s maar is meestal niet verplicht. Misschien zullen we in de volgende blog verder ingaan op de verplichte brandverzekering in het kader van huren en verhuren.

Tot de volgende keer!

Bart

Meer Blogs

Word lid van onze familie!

Bedankt voor uw vertrouwen en welkom bij onze familie!