De registratierechten wijzigen

Wie op zoek is naar een nieuwe woonst om er zelf te gaan inwonen wacht best nog even met het kopen van een huis of appartement in Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2022 komt er waarschijnlijk een verlaging op de registratierechten van 6% naar 3% op de aankoop van een eigen en enige woning. Je mag dus geen andere onroerende goederen bezitten. Daarnaast komt er een verlaging op het belastingtarief voor wie een aangekochte woning ingrijpend energetisch renoveert van 5% naar 1%. 

Daartegenover staat wel dat de registratierechten voor de aankoop van ander onroerend goed zoals de aankoop van een tweede woning verhoogt zal worden. Momenteel staat dit tarief op 10% en zal dit stijgen naar 12%. 

Met deze maatregelen wil de Vlaamse regering proberen de oververhitte woningmarkt aan te pakken. Hiermee trachten ze jonge Vlamingen een duwtje in de rug te geven om toch een eigen woning te kunnen aanschaffen. Dit betekent concreet in cijfers dat vanaf 2022 de aankoop van een enige en eigen woonst van 250.000 euro een besparing van 7.500 euro oplevert. Voor de aankoop van een 2de woning van 250.000 euro zullen de registratierechten met 5.000 euro stijgen.

In bepaalde gevallen kan je de betaalde verkooprechten van een vorige verkoop recupereren bij de aankoop van een ander onroerend goed. Dit op voorwaarde dat je er je hoofdverblijfplaats zal vestigen. Het zogenaamde ¨meeneembare verkooprecht¨ bedraagt maximaal 13.000 euro. Deze formule wordt vaak toegepast door jonge gezinnen die hun starterswoning willen inruilen voor een ruimere woonst. De mogelijkheid bestaat vandaag de dag nog altijd maar dit voordeel zal dus verdwijnen en dan betaal je het volledige bedrag.

De afschaffing kan in sommige gevallen nadelig zijn, hiervoor komt er tussentijdse oplossing. Tot 31 december 2023 zal je nog gebruik kunnen maken van de meeneembaarheid (ook als het niet gaat om de enige eigen woning). Gezinnen die een enige en eigen gezinswoning aan het tarief van 3% kopen hebben tot 31 december 2023 de keuze tussen de toepassing van de meeneembaarheid met het tarief van 6% of de toepassing van het verlaagde nieuwe gunsttarief van 3% zonder meeneembaarheid. Belangrijk dus om een goede rekensom te maken. 

De officiële teksten zijn nog niet geschreven en goedgekeurd. De volledige modaliteiten zullen later bekend worden gemaakt. Wij proberen jullie op de hoogte te houden.

Heb je al gezien dat er een enquête open staat voor de beoordeling van onze fietsstraten? Via https://www.oudenaarde.be/nl/nieuws/beoordeel-fietsstad-oudenaarde kan je meer info vinden. Jullie vinden toch ook dat we de beste fietsstraten van Vlaanderen hebben? 

Tot de volgende keer!

Bart

Word lid van onze familie!

Bedankt voor uw vertrouwen en welkom bij onze familie!