Afbraak en heropbouw aan 6%

In België kennen we verschillende BTW/registratie stelsels voor onroerende goederen. Verschillend zowel in aankoop, verbouwing, nieuwbouw etc. Een belangrijk stelsel is dat van het verlaagde tarief bij afbraak en heropbouw.

Voor een nieuwbouwproject betaalt men 21% btw, een pand afbreken en nieuwbouwen valt ook onder het stelsel van 21% btw maar hier zijn er uitzonderingen. In bepaalde gevallen geniet afbraak en heropbouw van een verlaagde btw aan 6% in plaats van 21%.

Voor welke woningen is dit tarief van toepassing? Enkele belangrijke parameters;

  • Woningen die 5 jaar enige eigen woning zijn.
  • Met een oppervlakte max. 200m2

Indien je geen aanspraak kunt maken op dit verlaagd btw-tarief bestaat er een mogelijkheid dat je kan genieten van een sloop- en heropbouwpremie voor vergunningen tot einde 2022. Voor deze regeling gelden andere voorwaarden:

  • Afbraak en heropbouw moet gecombineerd vergund worden.
  • Het verlaagd btw-tarief zoals hierboven besproken mag niet van toepassing zijn.

Indien je van deze premie wenst te genieten mag je bovenstaand verlaagd tarief niet aanvragen, een verklaring op eer volstaat hiervoor.

Hopelijk verduidelijkt dit de regeling van een verlaagd btw-tarief bij afbraak en heropbouw. Mocht u hier toch nog vragen over hebben kan u terecht op het nummer 055 31 04 80 voor een snelle vraag. Indien u meer tijd wenst om met een expert hierover te praten kan u een afspraak maken via oudenaarde@argenta.be, zij maken graag tijd voor u vrij.

Gedeeltelijke afbraak liftkoker 2e verdiep – Residentie Walburga

Bij het uitbreken van een liftkoker begin je vanzelfsprekend bovenaan. We kregen een gewapende betonplaat van 25cm voor onze kiezen. Met het juiste materiaal en veel verloren zweet kregen we deze kanjer klein. Het verder ontmantelen van de koker verliep wat vlotter aangezien dit gewone betonblokken waren. Eenmaal op het juiste niveau konden we het steenpuin verwijderen via een stortkoker.

Nu het grote breekwerk achter de rug is kan de oude liftkoker afgewerkt worden om een stalen trap in te plaatsen. Zo kunnen we via die trap naar de eerste verdieping en naar de kleder. Er werd een vals plafond in de koker geplaatst. Daarna werd de koker volledig bepleisterd. Meer dan vier weken later was die droog genoeg om deze te verven. Midden september komt men de stalen trap met houten treden plaatsen. Voor enkele sfeerfoto’s kan je op de pagina Residentie Walburga terecht.

 

 

Team Markt54

Word lid van onze familie!

Bedankt voor uw vertrouwen en welkom bij onze familie!