Waarom is huren wél een goed idee?

Huren, in deze blog kom je te weten wat de voordelen ervan zijn en waarom het huidige klimaat ervoor zorgt dat het ook voordeliger is. Daarnaast geef ik nog een aanrader om een aangenaam weekend te beleven in Oudenaarde. Veel leesplezier!

Ik geef hieronder de belangrijkste voordelen van huren en waarom het dus zeker het overwegen waard is. Een eerste voordeel: huren is flexibel. Het zorgt ervoor dat je zonder veel kosten te maken kan veranderen van woonplek. Daarnaast kan je op deze manier ontdekken waar je zou willen wonen. Blijkt Oudenaarde de ideale stad om woonachtig te zijn? Ja hoor! Maar zo ontdek je ook in welk type woning je het liefst zou willen wonen. Zo is het niet altijd even eenvoudig om te beslissen of een huis of eerder een appartement iets voor jou is. Mocht een appartement iets voor jou zijn check zeker Residentie Walburga in Oudenaarde (misschien niet geheel objectief, maar zeker een aanrader).

Huren is eenvoudig en snel. Men moet geen notaris bezoeken of langsgaan bij de bank voor een lening. Dat moet je wel doen als je zou willen kopen, wat als nadeel heeft dat het geld en tijd kost. Bij huren hoef je enkel een overeenkomst met de eigenaar te ondertekenen en een huurwaarborg/verzekering te betalen. Je wil stoppen met huren? Geef eenvoudigweg enkele maanden op voorhand aan de overeenkomst stop te willen zetten en daarmee is de kous af.

Huren wil ook zeggen meer spaarcapaciteit. Door te huren spaar je een startkapitaal uit wat bij kopen wel een must is. Daarnaast is de maandelijkse huur over het algemeen lager dan een maandelijkse aflossing van een lening. Hierdoor kan je meer sparen waardoor je op een later tijdstip over meer reserves beschikt om uiteindelijk toch een eigendom te kopen of groter te gaan huren. Het gespaarde geld kan je gaan beleggen waardoor je doorheen de tijd jouw vermogen stelselmatig laat groeien.

Huren is in het huidige klimaat van hoge verkoopprijzen vaak gunstiger. Mede door de corona crisis zijn de huizenprijzen sterk gestegen waardoor er veel huizen verkocht worden boven de marktprijs. Dit heeft als gevolg dat mensen hun investering van nu niet altijd zullen terugverdienen later. Huren is dus zeker een goed alternatief om nog even de kat uit de boom te kijken en de volatiele huizenmarkt nog even te laten voor wat ze is.

Bron: Statbel 2021

Enkele specifieke termen uitgelegd:

Huurwaarborg:
Een bedrag (max. 3 maanden huur) dat de huurder stort op een geblokkeerde rekening op zijn/haar naam. Bij het aflopen van de huurovereenkomst zal het bedrag terug vrijgegeven worden door de verhuurder mits er geen kosten zijn door bijvoorbeeld schade aan het appartement.

Verzekering huurdersaansprakelijkheid:
Dit is een verplichte verzekering door de huurder af te sluiten waarbij de verhuurder een garantie krijgt dat eventuele schade vergoed wordt. Zo moet er minstens instaan dat de verzekering brand en waterschade dekt.

Ben je huurder of verhuurder en heb je bijkomende vragen dan kan je steeds terecht bij het team van Argenta Oudenaarde, Markt 54. Zij zullen een antwoord bieden op al uw vragen en advies geven waar nodig.


Om af te sluiten, zoals beloofd, een aanrader om op een terrasje op de markt in Oudenaarde te genieten van live muziek. Elk weekend in de zomer zijn er de muzikale verpozingen. Nu zaterdag komen Marijn Devalck & Dirk Van Der Linden (lopend doorheen de stad) en op zondag Liss Norman & Chris De Brakeleer (vanop het stadhuis). Volgende week zaterdag 14/08 komen Airekesmachine en Cirque del foglio (lopend doorheen de stad). Meer info kan je vinden op de website van stad Oudenaarde of hier. Ik zie je daar!

Hopelijk tot over twee weken voor mijn volgende blog!

Bart

Word lid van onze familie!

Bedankt voor uw vertrouwen en welkom bij onze familie!