Het Postinterventiedossier

In deze laatste blog van het jaar wil ik het hebben over het Postinterventiedossier oftewel het PID van een bouwwerk. Een PID is een dossier samengesteld uit allerlei documenten en informatie die nuttig kunnen zijn voor de volgende bewoner als die werkzaamheden zal uitvoeren. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op waar alle leidingen van de nutsvoorzieningen liggen. Op die manier kunnen aannemers met een gerust hart enige verbouwingen uitvoeren zonder het risico te lopen dat er per ongeluk een buis wordt doorgezaagd of een kabel wordt doorgeknipt. Meestal bevat het PID ; aankoopfacturen, onderhoudsinstructies, bouwplannen, de identiteit van de architect en aannemers en technische fiches indien deze aanwezig zijn.

Een PID is natuurlijk zeer handig voor beide partijen. Voor de koper geeft het zekerheid wanneer hij wil verbouwen en voor de verkoper geeft het zekerheid dat deze op termijn niet moet helpen zoeken naar mogelijke kabels of leidingen. De blauwdruk is overhandigd bij de verkoop. Tevens is het PID in sommige gevallen ook verplicht. Voor alle woningen die hun vergunning gekregen hebben na 1 mei 2001 zijn verplicht een PID op te maken, hieronder vallen ook de vergunningen voor verbouwingswerken uitgegeven na mei 2001.

Het PID kan niet zomaar opgemaakt worden. Bij een bouw of verbouwing die enkel toegelaten is met een stedenbouwkundige vergunning kan alleen de architect of de veiligheidscoördinator het dossier samenstellen. Voor kleine verbouwingen waarbij mogelijks geen architect bij komt kijken alsook geen vergunning voor nodig is mag de eigenaar van de woning het PID zelf opmaken.

Het kan gebeuren dat je het PID kwijtraakt of kapotgaat. Indien je de woning nooit verkoopt en zelf weet hoe de leidingen liggen zal je ook niet snel last ondervinden van het ontbreken van het dossier. Maar op het moment van verkoop zal er een nieuw dossier moeten worden opgemaakt. Als een verkoper geen PID heeft zal deze op zijn kosten moeten worden samengesteld door een veiligheidscoördinator of architect anders kan de verkoop niet doorgaan. Meestal varieert de prijs tussen €400 tot €1000 euro.

Indien je vragen hebt over jouw project, de financiering of het PID van jouw huis kun je in Argenta Oudenaarde Markt 54 bij mij terecht voor meer info.

Als laatste wil ik alle nieuwe huurders naast ons verwelkomen op de markt in Oudenaarde. Momenteel staat er nog één appartement te huur. Benieuwd? Kijk zeker eens op onze website www.residentiewalburga.be.

Voor meer info kan je bellen of mailen naar Wendy van Century 21:

  • Tel: 0499 34 46 16
  • Mail: verkoop@century21.be

Ik wens jullie allen fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar!

Tot volgend jaar!

Bart

Team – Argenta Oudenaarde

Markt 54

Word lid van onze familie!

Bedankt voor uw vertrouwen en welkom bij onze familie!