De Plaatsbeschrijving

In deze blog geef ik graag toelichting over de “plaatsbeschrijving”. Dit is een document tussen de verhuurder en de huurder die de details en de staat van een onroerend goed beschrijft. Er wordt ook gesproken over de “staat van bevinding”. Een plaatsbeschrijving wordt opgesteld vooraleer het huurcontract in werking treedt. In de plaatsbeschrijving worden alle bijzonderheden en kenmerken van het onroerend goed vermeld, meestal aangevuld met foto’s ter verduidelijking.

Er zijn verschillende manieren om een plaatsbeschrijving op te maken. Zo hebben vrijwel alle makelaars gratis modellen die samen worden ingevuld. Via het internet kun je ook geijkte documenten terugvinden. Hoe ga je te werk? Je doet een rondgang in het pand samen met de verhuurder en het document. Deze vul je zo gedetailleerd mogelijk in eventueel aangevuld met bijhorende foto’s. Deze plaatsbeschrijving is de goedkoopste optie want het kost beide partijen niets. Hier zijn wel mogelijke nadelen aan verbonden want de verhuurder kent zijn pand zelf beter dan de huurder waardoor hij mogelijks zaken verzwijgt of bewust over het hoofd ziet. Aan de andere kant kan de verhuurder bepaalde details vergeten waardoor hij later geen bewijs heeft indien er  mogelijks schade is. 

Om dit op te vangen is er ook altijd de mogelijkheid om een derde partij in te schakelen voor het opstellen van de plaatsbeschrijving. Dit is de meest objectieve manier en ook het meest accuraat want het wordt uitgevoerd door professionelen. Dit geeft mogelijks de grootste bescherming voor beide partijen maar het kost ook snel enkele honderden euro’s afhankelijk van de grootte van het onroerend goed. Maak dus goed de overweging met de verhuurder of huurder om te opteren voor de gratis of betalende manier. 

Is de plaatsbeschrijving verplicht als je huurt of verhuurt? Zoals met alle wetgeving is het antwoord; niet in elke situatie. De basis zegt dat een plaatsbeschrijving onderdeel is van het geheel van documenten die verplicht zijn bij het verhuren van een goed in België. Dit geldt voor zowel huizen als appartementen of een studentenkamer. In Vlaanderen bestaat de uitzondering op de regel die zegt dat de verplichting enkel geldt indien het de domicilie betreft van de huurder dus voor bijvoorbeeld vakantiewoningen geldt de verplichting niet. In Brussel en Wallonië geldt deze uitzondering als het gaat om vakantiewoningen. In heel België zijn vakantiewoningen dus vrijgesteld van een plaatsbeschrijving.

Ook al is een plaatsbeschrijving niet altijd verplicht en kan het soms geld kosten, het is een van de grootste beschermingen die beide partijen binnen een huurovereenkomst kunnen genieten. Dankzij de plaatsbeschrijving is er geen mogelijkheid meer om de schuld te schuiven op een ander met het argument ‘dit was voordien al zo’ of ‘dit was er voordien nog niet’. Het zorgt voor een tegenstelbaar bewijs indien er problemen ontstaan. 

Laten we deze blog weer afsluiten in Oudenaarde. Dit weekend, op 27 november is er een inzamelactie gepland voor speelgoed op het Droesbekeplein. Heb je nog iets over dat niet meer gebruikt wordt? Ga gerust langs, houdt zeker de website van Oudenaarde.be in de gaten voor meer info. Ook staat “Winter Warmte” terug voor de deur, 26-27 en 28 november proberen ondernemers in Oudenaarde een extraatje uit de kast te halen voor jullie. Ook hierover meer info later op Oudenaarde.be.

Tot de volgende blog!

Bart

Meer Blogs

Word lid van onze familie!

Bedankt voor uw vertrouwen en welkom bij onze familie!